TITIAN DENAI

7 Julai 2010

Proses Penghasilan Pembungkusan


Proses Penghasilan Pembungkusan

1. Membuat kajian melalui pemerhatian contoh bentuk pembungkusan yang sedia ada di pasaran, jenis bahan yang digunakan, dan anggaran kos

2. Menentukan jenis dan bentuk pembungkusan

3. Menyediakan beberapa lakaran pelan pembungkusan termasuk gubahan grafik, ilustrasi, jenama, logo, nama syarikat dan butir-butir penerangan lain mengikut skala yang tertentu

4. Memilih pelan yang paling sesuai

5. Membuat pembungkusan berdasarkan pelan reka letak yang telah dipilih mengikut ukuran yang sesuai dengan barangan , menggunakan bahan dan teknik yang ditentukan terlebih dahulu

6. Jika pembungkusan atau barangan itu memerlukan papan atau rak istimewa untuk pameran pelbagai jenis keluaran daripada jenama yang sama, pereka juga perlu merekakan papan pameran tersebut


lakaran idea muka taip pembungkusan


lakaran akhir mukataip pembungkusan


lakaran idea ilustrasi pembungkusan


lakaran idea ilustrasi pembungkusan


lakaran idea ilustrasi pembungkusan


reka letak pembungkusan


reka letak pembungkusan


reka letak pembungkusan


hasil pembungkusan yang telah siap


hasil pembungkusan yang telah siap


hasil pembungkusan yang telah siap

PEMBUNGKUSAN



Definasi


Pembungkusan ialah bekas untuk melindungi dan memelihara kualiti sesuatu barangan semasa dihantar, disimpan atau dipamerkan.



Sejarah

Konsep pembungkusan telah wujud sejak manusia mula berniaga. Setelah zaman industri di Eropah pada sekitar 1970-an, pembungkusan telah wujud menjadi satu bidang perdadangan yang penting.


berfungsi sebagai perlindungan bahan


Fungsi

a) Melindungi barangan dari segi fizikal

b) Menjamin kualiti barangan

c) Memudahkan kerja penghantaran, penyimpanan dan pameran barangan

d) Menyampaikan maklumat barangan kepada pengguna

e) Mengiklankan maklumat dan mempromosikan barangan


Ciri-ciri Pembungkus Hasil Makanan




a) Keterangan tentang ramuan

b) Jenama

c) Gambar hasil

d) Berat bersih kandungan

e) Tarikh luput makanan

f) Logo, nama,dan alamat syarikat atau pembuat hasil

g) Harga barangan


Ciri-ciri Pembungkus Bukan Makanan



a) Senarai bahan

b) Keterangan tentang cara penggunaan dan pemeliharaannya

c) Berat bersih kandungan

d) Tarikh buatan dan tarikh luput (jika mengandungi bahan kimia)

e) Jenama dan ilustrasi (jika perlu)

f) Amaran jika bahan mengandungi racun

g) Logo, nama syarikat dan alamat pembuat barangan


Jenis pembungkusan

a) Barangan lembut atau serbuk

b) Barangan keras

c) Barangan cecair

d) Barangan bantuk krim atau pelekat


bahan pekatan/cecair

Kriteria Penting Dalam pembungkusan

a) Warna

b) Ilustrasi

c) Muka taip (tipografi)

d) Penerangan

e) Logo syarikat, nama dan alamat

f) Bentuk bungkusan

g) Reka letak

h) Kemasan dan persembahan


Contoh Pembungkusan



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... http://aidaliepurnamamerindu-aidalie.blogspot.com/2011/01/lukisan-teknik-titik-pointillism.html