Definasi
Pembungkusan ialah bekas untuk melindungi dan memelihara kualiti sesuatu barangan semasa dihantar, disimpan atau dipamerkan.
Sejarah
Konsep pembungkusan telah wujud sejak manusia mula berniaga. Setelah zaman industri di Eropah pada sekitar 1970-an, pembungkusan telah wujud menjadi satu bidang perdadangan yang penting.
berfungsi sebagai perlindungan bahan
Fungsi
a) Melindungi barangan dari segi fizikal
b) Menjamin kualiti barangan
c) Memudahkan kerja penghantaran, penyimpanan dan pameran barangan
d) Menyampaikan maklumat barangan kepada pengguna
e) Mengiklankan maklumat dan mempromosikan barangan
Ciri-ciri Pembungkus Hasil Makanan
a) Keterangan tentang ramuan
b) Jenama
c) Gambar hasil
d) Berat bersih kandungan
e) Tarikh luput makanan
f) Logo, nama,dan alamat syarikat atau pembuat hasil
g) Harga barangan
Ciri-ciri Pembungkus Bukan Makanan
a) Senarai bahan
b) Keterangan tentang cara penggunaan dan pemeliharaannya
c) Berat bersih kandungan
d) Tarikh buatan dan tarikh luput (jika mengandungi bahan kimia)
e) Jenama dan ilustrasi (jika perlu)
f) Amaran jika bahan mengandungi racun
g) Logo, nama syarikat dan alamat pembuat barangan
Jenis pembungkusan
a) Barangan lembut atau serbuk
b) Barangan keras
c) Barangan cecair
d) Barangan bantuk krim atau pelekat
bahan pekatan/cecair
Kriteria Penting Dalam pembungkusan
a) Warna
b) Ilustrasi
c) Muka taip (tipografi)
d) Penerangan
e) Logo syarikat, nama dan alamat
f) Bentuk bungkusan
g) Reka letak
h) Kemasan dan persembahan
Contoh Pembungkusan
prosr penghasilan nak buat macam mana???
BalasPadam